bulk dobavki - онлайн магазин за протеини Bulk
bulk supplements - онлайн магазин за протеини Bulk
tom daley bulk proteini - онлайн магазин за протеини Bulk
vegan supplements - онлайн магазин за протеини Bulk

Част 6: Видове протеини на прах (протеинови шейкове) според източната суровина от която са добити

Видове протеин според източната суровина от която са добити

Протеините според суровината от която са добити, са два основни вида: произведени от животински суровини и от растителен произход.

Протеини от животински произход:

Суроватъчен протеин

Суроватката е тип млечен протеин - източник на протеин, който се получава от течността която остава когато се използва краве мляко за приготвяне на сирене.

На база нивото й на преработка и рафиниране, има три различни вида суроватъчен протеин на прах: концентрат, изолат и хидролизиран. Всички форми на суроватката се считат за пълноценен източник на протеин, съдържащ всички аминокиселини, от които нашето тяло се нуждае, видовете протеини се различават по начина си на обработка, качеството и цената.

Суроватъчен концентрат

Суроватъчният концентрат е най-често срещаният вид суроватъчен протеин. Той има по-малко протеин на грам от изолата или хидролизирания протеин и се усвоява малко по-бавно от тях. Тоест, най-бързо усвояване има хидролизирания суроватъчен протеин, след него е суроватъчния изолат, след това е суроватъчния концентрат и след него - всички останали видове.

Суроватъчният концентрат е по-евтин, с по-ниска цена и съдържа около 70-80% протеин. Някои марки такъв протеин съдържат малко въглехидрати под формата на лактоза (млечна захар), което може да е проблем за хората с непоносимост към лактоза. Важно е да се знае, че суроватъчният концентрат на Myprotein е допълнително обработен и е с много ниски нива на лактоза - по-малко от 1.5 грама в една порция, което практически го прави безпроблемен дори за хора с непоносимост към лактоза.

Суроватъчен изолат

Суроватъчният изолат е следващото ниво на преработка на суроватката, което допълнително пречиства протеиновия прах. Съдържа над 85-90% протеин и много малко въглехидрати и мазнини.

Изолатът на MyProtein не съдържа почти никаква лактоза, което го прави по-лесно смилаем. По-скъп е - можете да платите повече пари за този вид протеинов прах, но пък той е много по-чист, с по-висока биологична стойност и с по-бързо усвояване, а също е и силен имуностимулант.

Хидролизиран суроватъчен протеин

Хидролизираният суроватъчен протеин отнема по-дългите вериги от пептиди (протеин) и ги разгражда на по-малки вериги от аминокиселини, за да може да бъде усвоен по-бързо и лесно от организма ни. Хидролизираната суроватка е малко по-скъпа, но е с най-бързото възможно усвояване и с висока чистота.

Казеин (или често наричан нощен протеин)

Казеинът е друг протеин на прах, произведен от млечни протеини, като той се усвоява много по-бавно от суроватъчните протеинови прахове и ви дава бавен и непрекъснат приток на аминокиселини в кръвта за дълъг период от време. Казеинът помага и когато искаме да свалим излишни килограми и да изгорим мазнини.

Затова, казеинът в млечния протеин на MyProtein (съдържа 20% суроватка и 80% казеин) е чудесен вариант когато се използва като заместител на хранене или преди лягане - когато искате да заредите мускулите си с аминокиселини, за да се възстановят през нощта.

Добавянето на казеин като част от режима ви на хранене, може да ви даде силен анаболен тласък, тъй като на нашите мускули им е нужно повече време за възстановяване - до 24 часа, за да абсорбират протеин след тренировка. Често се ползва и комбинация от суроватъчен протеин плюс казеин - така се постига по-висока биологична стойност на протеина.

Телешки протеин

Телешкият протеин е евтин и е много чист - телешкият протеин на MyProtein е хидролизиран изолат с чистота от 97%, а цената му достига невероятните за това качество 24 лв на килограм при 5 килограмовата торба. Той има по-ниска биологична стойност от суроватката, но се ползва много заради ниската си цена и заради факта, че в него няма никакви въглехидрати и мазнини. Тоест, дори да приемате огромни количества от него, това няма да навреди на диетата и релефа ви.

Искате протеин с ниската цена и чистота на телешкия протеин, но с по-добро усвояване от организма и по-висока биологична стойност?

Смесете го със суроватъчен в съотношение 3:1! Телешкия протеин се ползва в комбинация с други протеини, често се смесва с храната, с казеин или със суроватъчен протеин (3 части телешки и 1 част суроватъчен) - така постигате по-висока биологична стойност на протеина на много ниска цена. Той е много полезен и за превенция на травми и възстановяване на хора с травми и проблеми със ставите, защото структурата на аминокиселините му е много близка до тази на колагена.

Колагенов протеин

Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашето тяло. Той представлява основна част от съединителните ни тъкани (мускули, стави, хрущяли), като се съдържа и в косата, кожата и ноктите. Колагенът в хранителните добавки обикновено се добива от пилешко или говеждо месо.

Колагеновият протеинов прах на MyProtein е хидролизиран, което улеснява тялото ни да го абсорбира и да го използва. Той е много полезен за ставите, кожата и косата, като е чудесно допълнение и към суроватъчния протеин, тъй като съдържа по-високи нива на някои аминокиселини, които пък са с по-ниски нива в типичния суроватъчен протеин.

Колагеновият протеин на MyProtein съдържа и витамин C, защото витамин Ц подобрява усвояването на колагена.

Протеинови смеси (блендове)

Протеиновите смеси или блендове са точно това, което се казва в името им. Те са смес от различни видове хранителни вещества и протеини. Ако искате да получите нещо по-различно от протеиновия си шейк, то изберете тях. Те често се допълват с допълнителни, различни хранителни вещества, за да направят протеиновия шейк едно по-пълноценно хранене.

Растителни протеини:

Като растителни протеини обикновено се продават соев, оризов, конопен и грахов протеин.

Соевият протеин на MyProtein е евтин и е много чист - с високо съдържание на белтъчини от 90%. Ползва се от вегани и вегетарианци. Не е подходящ за хора с алергии - соята е алерген.

Граховият протеин MyProtein е още по-евтин и е много подходящ за хора с алергии - не съдържа глутен и алергени. Ползва се главно от вегани и вегетарианци.

Тук има още цени за протеин на прах.

Част 7: Видове протеин според предназначението им

  • На дата: 19.05.2021 г.
  • В категория: Категория: Ръководство
  • Коментари: 0
Нагоре