whey or no way - онлайн магазин за протеини Bulk
vegetables foods - онлайн магазин за протеини Bulk
vegan protein - онлайн магазин за протеини Bulk
foods peanut butter - онлайн магазин за протеини Bulk
mixes bulk - онлайн магазин за протеини Bulk

Част 8: Биологична стойност и процент на усвояемост на протеините

Биологичната стойност показва колко грама протеин може да се синтезира от тялото ни от 100 грама протеин съдържащ се в определена храна. Например: биологичната стойност на яйцата е 100, а на свинското месо е 85, т.е от 100 грама яйца, тялото ни може да произведе 100 грама телесен белтък.

Яйцето се приема за естествената храна с най-висока биологична стойност - 100. Биологичните стойности на останалите продукти се равняват спрямо тази на яйчния протеин, който е приет за еталон.

Суроватъчен протеин, изолат: 105-159 - в зависимост от производителя и технологията на производство!
Суроватъчен протеин, концентрат: 104.
Яйца - 100.
Телешки протеин-изолат - 88-90.
Риба - 83.
Телешко месо - 80.
Пилешко месо - 79.
Казеин - 77-78.
Соя - 84.
Ориз - 74-83.

Това е биологичната стойност на повечето храни - на някои от най-ползваните източници на протеин и е резултат от факта, че във всяка храна се съдържат аминокиселини с определени съотношения и процента им е различен във всяка от храните.  Но ако комбинираме протеиновите източници, ние можем да получим много по-висока биологична стойност и съответно много по-висок процент на усвояване на протеина.

Ето и най-добрите протеинови комбинации, които ни дават протеин с най-висока биологична стойност:

Източници на протеин - Съотношение на смесване = Коефициент на Биологична стойност на протеина (протеина на цяло яйце = 100):

  • Комбинация 1: Яйца-картофи - 35:65% = 136.
  • Суроватка + картофи - 70:30 = 134.
  • Телешки протеин изолат (HydroBEEF™) + суроватъчен протеин - 75:25 = 120-130 (в зависимост от типа суроватъчен протеин).
  • Месо + пълнозърнест ориз - 55:45 = 128.
  • Мляко + пшенично брашно - 75:25 = 125.
  • Цяло яйце + соя - 60:40 = 124.
  • Цяло яйце + пшенично брашно - 68:32 = 123.
  • Цяло яйце + грах - 55:45 = 120.
  • Цели яйца + мляко - 76:24 = 119.
  • Ориз + мая - 85:15 = 118.
  • Мляко + картофи - 51:49 = 114.
  • Цяло яйце + царевица - 88:12 = 114.
  • Говеждо + картофи - 78:22 = 114.
  • Соя + ориз - 55:45 = 111.
  • Фасул + цяло яйце - 65:35 = 109.
  • Соя + пшеница - 75:25 = 103.
  • Картофи + соя - 55:45 = 103.
  • Фасул + царевица - 52:48 = 98.
  • Яйца-суроватка - 68% / 32%
  • Мляко-суроватка - 75% / 25%
  • Мляко-ръж - 56% / 44%
  • Грах-зърнени храни - 52% / 48%
  • Аминокиселинният профил на смес от грахов и оризов протеин в съотношение 70:30 е подобен на този на суроватката.
  • Соевият и граховият протеин на прах обикновено съдържат повече сол от животинските протеини. Солта се използва в процеса на приготвянето на растителните протеини на прах и не може цялата да се отмие. Проверете етикета на вашия соев/грахов протеин, за да сте сигурни, че няма да превишите допустимия горен прием на сол (натрий) за деня: 2-2,5 гр за повечето възрастни.
  • Фъстъци-мляко (консумацията на прясно мляко не се препоръчва за възрастни хора, можете да ползвате кисело или някакъв вид млечен протеин).
  • Най-добрите протеинови комбинации на растителни протеини.

Част 9: Цените на протеините

  • На дата: 26.05.2021 г.
  • В категория: Категория: Ръководство
  • Коментари: 0
Нагоре